Könyvajánló

rögzítés ideje:
2022. szeptember 24. 13:52
Atkins, Dani:
Amikor kiolvad a szív
fotó nagyításaA csalódottságtól való félelem könnyen elmagányosíthatja az embert: nincs ezzel másként a jelen regény hősnője, Sophie Winters sem. Egyedül él apró lakásában macskájával, Freddel; magát és kis kedvencét fordítói munkájából tartja fenn, ami még inkább elszigeteli az amúgy is távolságtartó nőt az emberektől. Ám nem maradhat minden változatlan, Dani Atkins a regény elején felkavarja az állóvizet, ugyanis Sophie lakása alatt tűz üt ki, menekülnie kell. Jellemző a nőre, hogy először macskáját menti ki az ablakon keresztül, azonban ezzel időt veszít, és úgy tűnik, számára már nincs kiút. Azonban ekkor lép a színre Ben, a klasszikus megmentői szerepben tetszelgő lovag, aki nemcsak kimenti Sophiet a tűzből, de felajánlja a szorult helyzetbe került nőnek, hogy lakjon csak nála, sőt még a macskát is segít megkeresni. A zsáner rajongóinak nem, viszont lehet, hogy némelyeknek problémát fog okozni Ben karakterének tökéletessége. A férfi egyszerűen hibátlan: empatikus, kedves és segítőkész, válsághelyzetben határozott és céltudatos, de ne gondoljuk, hogy Sophie olyan törékeny lenne, a segítséget is csak azért fogadja el, mert szó szerint mindene odalett egy éjszaka alatt. A férfi kedvessége viszont nem marad hatástalan, és bár az évtizedek óta befelé forduló Sophie szíve csak lassan enged ki, a regény szépen végigvezeti azt a pszichológiai és érzelmi folyamatot, melynek végén a két fél szerelme elől végre minden akadály elhárul. Közben megismerjük a nő múltját is, kiderül, hogy milyen tragédiák tették olyanná, amilyenként a könyv elején megismertük. Aki egy ízig-vérig romantikus szerelemi kalandot szeretne olvasni, azoknak Dani Atkins könyve tökéletes választásnak ígérkezik.
2022. szeptember 24. 13:51
Lőrinc László:
25 szelfi a felvilágosodás korából
fotó nagyításaLőrinc László korábbi köteteihez hasonlóan (25 szelfi az Árpád-korból, 25 szelfi a török korból, most is a tárgyalt korszak ismert és kevésbé ismert történelmi figuráit mutatja be, ám egy megszokott történelemkönyv helyett Rátkai Kornél illusztrációival a 17-18. század szelfijeit és humoros messenger-beszélgetéseit követhetjük nyomon. A történelemtanár szerző pedagógiai tapasztalatait termékenyen oltotta ismeretterjesztő könyvébe, melyben 25 fejezetben mutatja be a felvilágosodás korát Magyarországon. Az első képregény 1686-ban játszódik, a fiatal Rákóczit láthatjuk anyja és testvére társaságában, majd a szabadságharc történetét beszéli el képekben a kötet. A könyv narratívája a 18. századi békés évtizedekre és a korábban nem látott fejlődés bemutatására helyezi a hangsúlyt. A Rákóczi-szabadságharcot (1703-1711) követően a magyar fél kiegyezett a Habsburg uralkodókkal, akiknek szintén érdeke volt, hogy a töröktől nemrég felszabadított tartomány lakossága ismét visszanyerje produktív erejét, szervesen illeszkedjék a birodalom szövetébe. A feldolgozott történetek között megismerhetjük a szabadságharc alatt dúló kegyetlen pestist, majd a betelepítések éveit, a kávéházak új divatját, Mária Terézia trónra lépését és harcait az örökösödési háborúban (1740–1748), a korszak jelentős tudósait és iskoláit, a barokk felvirágzását, Mária Terézia reformjait, majd fia, II. József intézkedéseit, a szabadkőműves mozgalom magyar ágát, a pesti sajtó fejlődését, a Georgikon alapítását, valamint a Himnusz születését. Az igényes illusztrációk, könnyed poénok, a befogadható mennyiségű, de történelmileg nagyon pontos, Nagy Mariann történész által lektorált szellemes és szórakoztató szöveg a könyvet hasznos iskolai segédanyaggá teszi.
2022. szeptember 24. 13:50
Thorne, Jack:
Harry Potter és az elátkozott gyermek (jav., bőv.)
fotó nagyításaAmikor 2007 júliusában megjelent Rowling Harry Potter-szériájának hetedik kötete, a Harry Potter és a Halál ereklyéi (legutóbb: 202020260), akkor bár minden rajongó kénytelen-kelletlen elfogadta a szerző állítását, miszerint nem lesz több folytatás, de azért a remény titokban ott maradt sokakban, hogy hallanak még Harry és a többiek felől. Aztán az a különleges eset állt elő, hogy az írónőnek és az olvasóknak is igaza lett: 2016 nyarán kiadásra került ugyanis a nyolcadik Harry Potter-történet, amelyet noha Rowling alapműve ihletett és ő maga is közreműködött a megvalósításban (John Tiffanyval karöltve), színművet azonban Jack Thorne írt belőle, amelyet egyrészt bemutattak Londonban, másrészt kötetként is megjelent. A színdarab cselekménye az előzmény (a Halál ereklyéi záróepizódja) után tizenkilenc évvel játszódik, és a főszereplője az időközben felnőtt férfivá, elfoglalt minisztériumi dolgozóvá érett Harry második gyermeke, Albus Severus Potter. Albus szüleihez - Ginnyhez és Harryhez - hasonlóan felvételt nyer a Roxfortba, de sorsa innentől kezdve más ívet vesz. Már az odavezető úton barátságot köt Draco Malfoy vele egyidős fiával, Scorpiusszal, akivel együtt a Mardekár házba kerülnek. Nem véletlen, hogy a két fiú egymás társaságát keresi, hisz mindkettejükre teherként nehezedik a múlt, közismert szüleik árnyéka, ami miatt népszerűtlenek, a többiek nem közelednek hozzájuk. Az események drámai fordulatot akkor vesznek, amikor Rose-tól (Ron és Hermione lányától) megtudják, hogy előkerült egy bizonyos időnyerő. A tervük az, hogy visszalépnek a múltba, hogy megakadályozzák Cedric Diggory tragikus halálát. Akkor még nem sejtik, hogy akciójuknak milyen döbbenetes következményei lesznek az egész varázslótársadalomra nézve..
2022. szeptember 24. 13:49
Child, Lee:
A baj nem jár egyedül
fotó nagyításaAz Amerikában játszódó krimi főhőse a szerző műveiben rendszeresen megjelenő Reacher, volt katonai parancsnok, aki ismét egy nem hétköznapi bűnügy szálait göngyölíti fel. Ám ezúttal az eset túlságosan is személyes: Reacher egykori, legyőzhetetlen csapatát egy sorozatgyilkos tizedeli. Egyesek holttestét helikopterből dobják ki, mások a sivatagi homokból bukkannak elő. Az eset megdöbbentő és rejtélyes, ám a szűkszavú macsót semmi sem képes feltartóztatni. Az akciófilmek jeleneteiben bővelkedő történet végén Reacher – a szokott módon – egy szál bankkártyával felszerelkezve felszáll a legközelebbi távolsági buszra, és eltűnik a Föld valamelyik távoli zugában.
2022. szeptember 24. 13:48
Riordan, Rick :
Az utolsó olimposzi (Percy Jackson és az olimposziak 5.
fotó nagyításaA sikersorozat ötödik, befejező kötetében beteljesül a Percy tizenhatodik születésnapjára jövendölt prófécia. Miközben Manhattan utcáin tovább dúl a nyugati világ megmentéséért vívott harc, a kamasz kisfiún úrrá lesz a gyanú, hogy saját sorsa ellen küzd. Az előzményekben a félvérek - bár esélytelenül - egész évben a Kronosz serege elleni harcra készülődtek, amely erősebb volt, mint valaha, köszönhetően az átállt isteneknek és félisteneknek. Amíg az olimposziak a pusztító Tüphónt próbálták megállítani, addig az Idő Ura bevonult New Yorkba, ahol is az Olimposz őrizetlenül állt. A főisten megállítása Percy Jacksonra és a fiatal félistenek csapatára vár. A kritikusok szerint "a regénysorozat méltó befejezése" a kötet, amelynek "utolsó kalandja egy robbanással kezdődik, és egyre bombasztikusabban folytatódik".
2022. szeptember 24. 13:47
Nagy Gyöngyi:
Gyöngyfűzés kicsiknek és kezdőknek (Színes ötletek 121.)
fotó nagyításaA Színes ötletek újabb kiadványa azzal a nem titkolt pedagógiai szándékkal, elsősorban azoknak a gyerekeknek szól, akik szeretnének gyöngyöt fűzni, de még járatlanok benne. A szerző, Nagy Gyöngyi tudja, az egyszerű kis ékszerek elkészítése a gyermekeknek egyszerre játék és munka, észrevétlenül kínálja a fejlesztés számtalan lehetőségét. A kiadványban szereplő, egyszerű ékszerek viszonylag gyorsan elkészülnek, többségükkel – kis felnőtt segítséget igénybe véve – az óvodások is boldogulnak. A szépen illusztrált, mintalapokkal kiegészített füzetke a sorozatban megszokott menetet követi: anyagok és eszközök ismertetése, alapvető tudnivalók és műveletek, majd a modellek elkészítése (memóriadrót karkötők; egy és két szállal fűzött ékszerek; gyöngyszalag ékszerek), végül egyéb technikai fogások bemutatása.
2022. szeptember 24. 13:46
Katona Edit:
Gyöngy az úri és népi öltözködésben
fotó nagyítása néprajzkutató-muzeológus és művészettörténész szerzőpáros, Katona Edit és Tompos Lilla nagyalakú, impozáns kötete az ékszerkultúra és a díszítőművészet egy speciális ágát, a gyöngy használatát mutatja be az úri és a népi öltözködésben. Az első rész általánosságban szól a gyöngyről, annak fajtáiról (igazgyöngy, édesvízi kagylógyöngy, üveggyöngy), a gyöngy funkcióiról, értékmérő, mágikus, valamint a vallásban betöltött szerepéről. Ezt követően a kötet nagyjából időrendben halad: ismerteti a legkorábbi fennmaradt leleteket, kiemelten a borostyán használatát, majd a honfoglaló és letelepedő magyarok emlékeivel foglalkozik. Megismerhetjük a középkor és a reneszánsz gyöngyhasználatát, majd egyesével a 16-20. századok gyöngyhasználatát, minden fejezetben külön tárgyalva a főúri réteg - később a polgárság vagy az elit - és a közrendűek viseletét, minden korszakban hangsúlyosan foglalkozva a magyarországi gyöngyhasználattal. Az utolsó fejezet napjaink gyöngymunkái közül válogat. A közel háromszáz, szemet gyönyörködtető fotóval illusztrált kötet függelékében a technikák bemutatását, képjegyzéket és bibliográfiát találunk.
2022. szeptember 24. 13:45
Szeghalmyné Ócsai Marianna;Szeghalmy Szilvia:
Gyöngy-világ X. - Különleges ékszerek
fotó nagyítása szerzőpáros - ahogy eddig már számos alkalommal - most is a művészi szintű gyöngyfűzés rejtelmeibe enged bepillantást a téma iránt érdeklődő, kellő kézügyességgel rendelkező olvasók számára. A füzet saját készítésű ékszerek otthoni kivitelezéséhez nyújt segítséget, rengeteg remek és praktikus tippel ellátva minket. A szükséges anyagok és eszközök felsorolása után olyan kiegészítők előállításának folyamatát tanulmányozhatjuk többek között, mint a masnigyöngyös szett, a szalagos nyakpánt, a rozettás nyaklánc, az ezüst-fehér garnitúra vagy az őszi hangulatú lámpagyöngyös lánc és fülbevaló. A szöveget színes fotók és fekete-fehér ábrák illusztrálják.
2022. szeptember 15. 12:13
Hidasi Judit:
Apró bolt a sétányon
fotó nagyításaA Balaton partján játszódó, igazi „nyári” regény főszereplője, Éva, aki annak idején halálosan szerelmes volt gimnáziumi osztálytársába, Tamásba. Az érettségi bankett éjjelén volt egy pillanat, amikor úgy érezte a fiú is hasonlóan érez iránta, de miután elszállt az első csók lehetősége, a lány elutazott Amerikába, hogy ott valóra váltsa álmait. Itt ismerkedik meg Johnnal, akinek kitűnő ízlése és szeme van ahhoz, hogy megtalálja az értékes festményeket a műtárgypiacon. A férfi galériát működtet, ott dolgozik Éva is. Lassan azonban kiderül, hogy partnere narcisztikus személyiség, aki leuralja barátnőjét és Éva húsz év után végre eldönti, szakít partnerével és hazatér Magyarországra. Itthon éppen a húszéves érettségi találkozót ünneplik osztálytársai. Barátnői, Gabi és Nóri már alig várják, hogy végre kifaggassák Évát, milyen volt Amerikában élni. A bankettre Tamás nem jön el, nem lehet tudni mi az, ami miatt távol maradt. Évát egyedül nevelte fel az édesanyja és az asszony most egy kedves kis boltot működtet a Balaton parti sétányon. Kiderül, édesanyjának Tamás adta a pénzt a levendula üzlet megnyitásához, és résztulajdonos is a cégben. Éva anyja Tihanyba megy egy tanfolyamra, ezért arra kéri lányát, helyettesítse őt addig az üzletben, ahol, mint később kiderül Tamásnak is van egy ágya, mert időnként, éjjelente ott alszik. Tamás és Éva lassan közelednek egymáshoz, majd a férfi úgy érzi nincs vesztenivalója és elmeséli már két éve elvált Rékától, aki egykor az osztálytársuk volt, és azt is bevallja Évának, hogy a középiskola óta bele volt szerelmes, de azon az „ominózus” estén félt megcsókolni a lányt. Ettől kezdve már semmi sem áll az útjukba, hogy végre beteljesítsék egykori vágyaikat. Közben Éva barátnője, Nóri egy kis kávézót szeretne nyitni a levendulabolt mellett, de ez már egy másik regény története lesz, miként azt a szerző befejezésben ígéri.
2022. szeptember 15. 12:12
Mark Greaney:
A Szürke Ember
fotó nagyításaNagyjából egyszerre debütál filmként és könyvként Mark Greaney műve, A szürke ember, amelynek címszereplője a CIA egyik legképzettebb zsoldosa és ügynöke. A Szürke Ember valójában nem más, mint Court Gentry, az amerikai kormány leghatékonyabb bérgyilkosa, aki roppant diszkréten, szinte láthatatlanul végzi a munkáját, teljesen abszurdnak tűnő feladatokat is megold, majd nyomtalanul eltűnik a helyszínről - innen a ragadványneve. Egy alkalommal azonban az egyébként tökéletesnek tűnő Gentry is hibázik: véletlenül felfedi az ellenségnek az ügynökség sötét titkait, magára haragítva olyan erőket, amelyek minden legális hatalomnál hatékonyabbak és halálosabbak. A Szürke Ember vadászból prédává, elsődleges célponttá válik, hozzá hasonlóan képzett és elszánt üldözők lihegnek a nyomában, köztük egykori kollégája, a pszichopata Lloyd Hansen, valamint nemzetközi bérgyilkosok egész hada. A hajsza a Közel-Kelettől ível át Európán Amerikáig, alaposan próbára téve Gentry képességeit, aki ezúttal nem a fizetéséért, hanem az életéért száll harcba..
2022. szeptember 15. 12:10
George R. R. Martin:
Tűz és vér
fotó nagyításaNem tudni, hogy örömet vagy bánatot fog okozni rajongóinak George R. R. Martin - valószínűleg egyszerre mindkettőt - azzal, hogy A tűz és jég dala következő része helyett megjelentette annak közel hétszáz oldalas előzménytörténetét. A kötet a westerosi Targaryen-ház uralkodóinak regényes krónikája, amely időrendi sorrendben beszéli el a királyi históriákat. A sort I. Aegon király háborúi, majd a kormányzása alatt történt események leírása nyitja meg, és kiderül az is, hogy miként alapította meg nővéreivel, Rhaenys-szel, Visenyával, valamint az őket szolgáló sárkányokkal a dinasztiát. Ezt követően olvashatunk I. Jaehaerys király trónra lépéséről és uralkodásáról, és elmerülhetünk A Sárkányok veszte című dinasztiatörténetben is, amelyből sok egyéb mellett olyanok derülnek ki, hogy miként virágzott fel, majd lett oda Valyria egykori dicsősége, milyen események vezettek a Trónok harcából ismert feszült állapotokhoz, a Targaryenek visszaszorulásához. Az utolsó rész témája a régensek alatt időszak, valamint a régensség vége. A szöveget Doug Wheatley művészi értékű fekete-fehér rajzai illusztrálják. A kötet a Martin és a Trónok harca elszánt rajongóinak az érdeklődésére számíthat, az előzmények és az alapmű ismerete nélkül a történet szála nehezen vehető fel.
2022. szeptember 15. 12:09
Usch Luhn:
Lili és a varázscipők 1. - A titkos cipészműhely
fotó nagyításaA Póniszív-széria szerzője, az osztrák író, rádiós és televíziós szerkesztő, Usch Luhn újabb tematikus gyermekregény-sorozatba kezd Lili és a varázscipők címmel. A kilenc éves kortól ajánlott könyvsor nyitányában megismerhetjük a címszereplő kislányt, aki éppen nagybátyja, Varázs Vendel cipészműhelyében dolgozik, illetve dolgozna, ha nem kellene rendreutasítania Monsieur Archibaldot, az előkelő származású francia kis sárkányt. Lili bizony varázscipőket készít. A varázscipők bátorságot öntenek mindenkibe, amire a kisgyermekeknek elég nagy szükségük van. Önbizalmat adnak, és erőt, s ha segítségre van szükség, jó ha kéznél vannak. S kinek ne lenne szüksége segítségre, pláne, ha új osztályába kerül, mint Tina, aki a költözésük után másra sem vágyik, mint hogy befogadják új közösségébe, no és az iskolai focicsapatba. Szerencsére megismerkedik Lilivel és Archival, a mitugrász kis sárkánnyal, akik megígérik, hogy segítenek valóra váltani az álmát. Ám váratlanul felbukkan a rémisztő denevér-nő és titokzatos kémgömbje, és kiderül, hogy Lilire, a nagybátyjára és titkos cipészműhelyére komoly veszély leselkedik..
2022. szeptember 15. 12:07
Usch Luhn:
Lili és a varázscipők 2. - A Szerencsebakancs
fotó nagyításaFolytatódik a Lili és a varázscipők sorozata a második epizóddal. Mint tudjuk a címszereplő és varázscipői segítenek a bátortalan halandóknak, akik közül most éppen Zalán az, akinek sürgősen segítségre van szüksége. Nemcsak az osztálytársai nehezítik meg az életét, hanem a szülei is mindenáron rá akarják erőltetni, hogy részt vegyen egy gyerekmaratonon. A kisfiú viszont sokkal szívesebben tölti az idejét a kutyamenhelyen. Talán a bűvös Szerencsebakancs meghozza neki a szerencsét, és valóra válhat az álma: örökbe fogadhatja végre Tabitát, a bájos agárkislányt! Zalán csak azt nem érti, vajon az az utálatos Ádáz Olga miért érdeklődik Lili után olyan hevesen. A kis olvasók is hamar rájönnek, hogy valami rosszat forral a különös kislány és nagybátyja, Varázs Vendel ellen. A történetet Alica Räth kifejező, fekete-fehér grafikái illusztrálják.
2022. szeptember 15. 12:01
Elena Armas:
Spanyol szerelmi átverés
fotó nagyításaCatalina Martín hat éve él New Yorkban, mióta Spanyolországból az Egyesült Államokba költözött. Jó munkája van egy manhattani mérnöki tanácsadó vállalatnál, de mióta a Nagy Almába költözött, szingli. A családja persze nem így tudja – egy kegyes hazugság miatt a Martín-klán tagjai abban a hitben vannak, hogy amerikai pasija van. Mindez nem is lenne annyira nagy gond, ha most nem kéne hazautaznia, a nővére, Isabel esküvőjére. Az egész család izgatottan várja, hogy végre megismerkedhessen Lina – nem létező – amerikai választottjával. Ráadásul az esküvőn ő lesz Isabel tanúja, a vőlegényé, Gonzaloé pedig nem más, mint Catalina exe, Daniel, aki jelenlegi menyasszonyával együtt szintén szeretné megismerni Catalina „jövendőbelijét”. De mit tegyen ebben a helyzetben? Ismerje be, hogy valójában szingli? Tegyen úgy, mintha épp nemrég szakítottak volna? Találjon gyorsan a Tinderen valakit? Vagy béreljen fel egy profi escortot a feladatra? Legjobb barátnője, Rosie úgy gondolja, megtalálta a tökéletes megoldást: Aaron Blackfordot. A férfi magas, jóképű, Catalina kollégája az InTechnél, ám mióta megismerte a férfit, nem tudja elviselni őt. Folyton rámutatnak a másik hibáira, egymás munkáját, gondolkodásmódját, életstílusát kritizálják. Meglepetésére Aaron elvállalja a feladatot, de már a repülőúton is nehezen tudják egymást elviselni. Mi vár még rájuk Spanyolországban, a kantábriai kisvárosban? El tudják hitetni a családdal, hogy Aaron nem egy kamupasi, hanem tényleg szeretik egymást? És mi van, ha a „spanyol szerelmi átverés” annyira jól sikerül, hogy tényleg egymásba szeretnek?
2022. szeptember 15. 12:00
Guillaume Musso:
A brooklyni lány
fotó nagyításaAnna és Raphaël életük nagy napjára készülnek: már csak három hét volt hátra a szűkkörű esküvőig, és a szerelmesek szerettek volna minden percet kihasználni, átadni magukat a felhőtlen örömnek, a romantikának és a tengerpart csodálatos hangulatának. A francia Riviéra a maga káprázatos éjszakai életével elzsongította a szerelmeseket, akik egy kellemes vacsora és könnyed városi séta után hotelszobájukban szerették volna kipihenni a nap fáradalmait. Eddig egy klasszikus romantikus regény nyitányát olvashatjuk, azonban a szerző, Guillame Musso csavar egyet a történeten, már a könyv elején kisiklatja az eseményeket, ugyanis a leendő férj elkezd erősködni, hogy szeretné kedvese minden titkát megismerni, szerinte az igaz szerelem képes mindent megoldani, meg kell osztaniuk egymással mindent, még a múltjuk sötétebb részét is. A veszekedés végén Anna egy képet mutat a férfinak, és kezdetét veszi a számtalan veszéllyel, nem vált csavarral teletűzdelt történet, amely a krimi és a thriller rajongóinak körében biztos ismét nagy népszerűségre fog szert tenni. Annak ellenére, hogy Raphaël megígérte Annának, nem fog kiakadni semmi miatt, a feltárt szörnyűség hatására magára hagyja a nőt, kiviharzik a szobából, és amikor végül lecsillapodik, természetesen nem találja a szobában jegyesét. A nő minden üzenet nélkül felszívódott, kezdetét veszi a férfi nyomozása, mely során próbálja megtalálni menyasszonyát, és közben kideríteni a múlt rejtett titkait. „Térdre borultam, és két kezem közé temettem a fejem. Hová tűntél? Mi történt abban a húsz percben, amíg nem voltam itt? Pandora szelencéjét nyitottam ki azzal, hogy megbolygattam a múltat?” Aki kíváncsi a „szelencében” rejlő titkokra, ne hagyja ki Musso legújabb regényét.
2022. szeptember 15. 11:59
Paula Hawkins:
Vakfolt
fotó nagyításaÚjabb thrillerrel jelentkezik A lány a vonaton (legutóbb: 202111156) szerzője, Paula Hawkins. A történet középpontjában három jó barát áll. Jake, Ryan és Edie gyerekkoruk óta együtt vannak, mióta a lány Sussexbe költözött. Ryan és Edie aztán egymásba szeretett, össze is házasodtak, de Ryan továbbra is a barátjuk maradt, mintha mindkettejük testvére lenne. Mostanában azonban a házaspár pénzügyi gondokkal küzd, és házasságuk is úgy tűnik, kihunyni látszik. Aztán egyik éjjel, mikor Jake a sziklaszirten álló rozoga házban alszik, Edie pedig a városi lakásban, rendőrök ébresztik a nőt. Kiderül, hogy Jake-et meggyilkolták, a még ki sem hűlt holttestre pedig Ryan talált rá. Bár váltig állítja, hogy nincs köze az esethez, a gyanú hamar Ryanre terelődik. Lehetséges, hogy tényleg ő ölte meg a legjobb barátját? Vagy csak véletlen baleset volt? És mi van, ha mégsem ő a tettes? Ha valami múltbéli titok áll a háttérben?
2022. szeptember 15. 11:57
Maria Nikolai:
A csokoládévilla - Aranyévek
fotó nagyításaMásodik része jelenik meg magyarul Maria Nikolai többkötetesre tervezett regényfolyamának, amely a huszadik század elejének Németországát, a leleményes kalandorok világát mutatja be, egy olyan modern világ kezdetét, ahol egy remek ötlettel életre szólóan megalapozhatta valaki a vagyonát, és azt a világot, ahol az asszonyok többé már nem hajlandóak bábként szolgálni férjüket, és sorsuk irányítását a kezükbe veszik. Ez a könyv 1926-ban játszódik; a helyszín az elegáns és rohamléptekkel fejlődő város, Stuttgart. Ide érkezik meg Berlinből az előzményből megismert házaspárhoz, Judith és Victor Rheinbergerhez a férj fiatal és szépséges féltestvére, Serafina, aki az apjuk, Friedrich egy kései kalandjából született. Rheinbergerék a város legnevesebb csokoládé manufaktúráját működtetik, a műhelyükben készült ínycsiklandó finomságokért az egész országból zarándokolnak ide. Nem csoda, hogy hamarosan Serafinát is rabul ejti a csokoládékészítés varázslata - de nem csak ez. A lány ugyanis szerelmes lesz; először Judith jóképű öccse - és egyben a csokoládégyár társtulajdonosa -, Karl tetszik meg neki, de aztán találkozik a fiú ikertestvérével, Antonnal, aki azonnal rabul ejti a szívét. Anton ugyanis a testvérével ellentétben komoly, művelt és gyengéd férfi, tehetséges zenész és hangszerkészítő, akinek saját zongorakészítő műhelye van. A családi idillre azonban több árnyék is rávetül. Egyrészt egy ismeretlen Judithot zsarolja; az illető tud egy olyan sötét titokról az életében, amelyet rettentően szégyell. Másrészt egyre jobban érződik a közhangulatban a közeljövőben megérő vészkorszak... A kötetet az előzményt ismerők kereshetik, de önálló regényként is megállja a helyét.
2022. szeptember 15. 11:55
Delia Owens:
Ahol a folyami rákok énekelnek
fotó nagyításaÉszak-Karolina egyik eldugott szegletében játszódik Delia Owens története; 1969-et írunk. Barkley Cove városkája mellett húzódik egy kiterjedt lápvidék, itt találják meg egy hely fiatalember, Chase Andrews holttestét. A település lakói egyből Kya Clarkra gyanakszanak. A lány hat éves kora óta - amióta az anyja elhagyta, elvitte a testvéreit, ő pedig aztán iszákos, szadista apját hagyta el - a szabadban él, megtanult magáról gondoskodni, főzni, ruhát készíteni, életben maradni egyedül, sőt, nemcsak nem szorul a többiek segítségére, de a találkozást sem keresi velük. Furcsasága, zárkózottsága félelemmel tölti el Barkley Cove polgárait, akik minden előítéletüket beigazolódni látják a tragédiában. Csakhogy Kya nem olyan egyszerű eset, amilyennek tűnik. Titokban a praktikus dolgok mellett megtanult olvasni, ráérzett a költészet és a szépség erejére. Mindezt első és egyetlen barátjának, szerelmének, egy Tate nevű fiúnak köszönheti (aki nem mellesleg Kya bátyjának a legjobb barátja), aki finoman, diszkréten, nagy szeretettel közelítette meg a "Lápi Lányt", megtanította írni, olvasni, és nem utolsósorban érteni, érezni a betűk mágiáját. A brutális gyilkosság vádja felborítja Kya addigi zárt, sajátos, de harmonikus világát. Vajon lehet bármilyen módon köze Chase halálához? Kiderül az izgalmas történet végére.
2022. szeptember 15. 11:50
Karin Slaughter:
Hamis tanú
fotó nagyításaLeigh Colliert gyermeklányként nem kímélte az élet. Apja meghalt, anyja mit sem törődött vele és húgával, Callie-vel, így a két kislány kénytelen volt magáról gondoskodni. A szomszéd házban lakó házaspár, Buddy Waleski és felesége, Linda bébiszittert keresnek nyolcéves fiuk, Trevor mellé. Először Leigh vállalja el a gyermek felügyeletét, de miután az apa, Buddy hazatér a férfi mindig erőszakoskodik vele, az intim testrészeit fogdossa, és a kislány mindhiába próbálja elhárítani a férfi agresszív közeledését. A tizenhárom éves Leigh ezért úgy dönt, átadja húgának a feladatot és ezután Callie vigyáz Trevorra. Amikor Buddy szép szavakkal bepróbálkozik a magányos, tizenkét éves kislánynál, nem sok időbe telik, míg a szerencsétlen, szeretetre éhes gyerek kötélnek áll és teljesíti a férfi minden piszkos kérését, mert megbízik benne. A pedofil Buddy azonban kegyetlen játékot űz, kamerával felveszi valamennyi együttlétüket és jó pénzért áruba bocsátja haverjainak a filmeket. Amikor erre Callie rájön, dühösen a férfinek esik, majd egy késsel leszúrja és Buddy elvérzik a konyha kövön. A kétségbeesett kislány nővérét hívja segítségül és ketten együtt szörnyűséges módon eltüntetik a nyomokat, így soha senki nem jön rá arra, mi is történt valójában. Leigh Coller minden erejével igyekszik elfelejteni a múltat, sikeres ügyvéd lesz belőle, Callie azonban lecsúszik a kábítószer rabja lesz és megszünteti minden kapcsolatát a nővérével. Egy napon egy nemi erőszakkal vádolt férfi keresi föl Leigh-t, arra kéri vállalja el a védelmét. Ez a férfi Trevor, Buddy kisfia, akire annak idején a két lány vigyázott. A férfi ekkor megzsarolja Leigh-t, amennyiben nem segít neki, leleplezi őt és a húgát, mert kisgyerekként mindent látott azon a rémes estén, amikor az apja meghalt. Ekkor Leigh kénytelen felkeresni Callie-t… A történet mindvégig feszültségben tartja az olvasót, csak a meglepő végkifejlet hoz majd némi megkönnyebbülést. Jól megírt pszichothriller
2022. szeptember 15. 11:49
Gévai Csilla:
A fecsegő kastély
fotó nagyításaWander Janka a békéscsabai Ropogós Csirke Utcai Általános Iskola negyedik bés nebulója, aki arról nevezetes, hogy rendkívül finnyás és válogatós - emiatt is lett a gúnyneve, hogy Nyafka Janka. Ennek tükrében nem csoda, hogy mindenki teljesen elképed, amikor a kislány jelentkezik a suli tornatanára, Láng Anti által meghirdetett Munkácsy Menő kerékpártúrára, amely három napig tartó folytonos bringázást jelent a Békéscsaba-Póstelek-Gerla-Szabadkígyós-Békéscsaba körön. Senki nem tudja, hogy Janka - aki akkor még biciklizni sem tud - kizárólag Lánczos Zsombor miatt jelentkezett a nyári sporttáborba, aki az iskola legmenőbb sráca, és akibe Janka titokban szerelmes. A túra egyik fő célpontja a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, a Wenckheim család csodásan eklektikus egykori birtoka a Kőrös-Maros Nemzeti Park szívében. Az odavezető úton Janka - aki időközben gyorsan megtanult kerékpározni - éjjeli őrséget vállal Csabival, aki bár csendes és visszahúzódó, de tele van zseniális ötletekkel. Ezek egyike az időgép, amit nem mellesleg meg is épített. A gyerekek egy óvatlan pillanatban visszalövik magukat 1922-be, a Wenckheim-kastély fénykorába. Az épület varázslatos módon meg is szólítja őket, sőt megannyi érdekességet elmesél Békéscsaba és környéke történelméből. Ez mind nagyon izgalmas - de hogyan fog sikerülni visszajutni a saját korukba?
2022. szeptember 15. 11:47
Jennifer Probst:
Egy nyár Itáliában
fotó nagyításaA sikeres modern nőt rajzolja meg regényében Jennifer Probst, legalábbis ezt gondolnánk Francescáról, azonban gyorsan kiderül, hogy bár a munkájában sikert sikerre halmoz, tinédzser lánya nevelésében már nem ilyen sikeres a nő. A jelen regény színre viszi az anya és lánya belső utazását egy külső által elindítva: egy komolyabb ballépés után Francesca rászánja magát, hogy lányával és édesanyjával együtt elmenjen Olaszországba nyaralni. A regény az unoka, az anya és a nagyanya szemszögéből láttatja az eseményeket, a három elbeszélő így lehetővé teszi, hogy ne csak a másik szűrőjén keresztül ismerjük meg az eseményeket, a történet szereplőit. Tetteik és motivációjuk így belső monológjaikkal is kiegészül. A nagymama, Sophia éles szemének köszönhetően gyorsan átlátja, mi lehet a legnagyobb gond anya és lánya között: unokája, Allegra tizennyolc évesen bármit szívesebben csinálni, csak azt nem, amit anyja, Francesca vár tőle. A felnőtt lét küszöbén álló tinédzsernek még van egy éve a középiskolából, de azon túl, hogy anyjával lépten-nyomon összeveszik és meggondolatlan dolgokat tesz, fogalma sincs mit vár az élettől. Nagymamája kellő empátiával és türelemmel fordul a lány felé, tőle kapja meg mindazt, amit a munkamániás anya képtelen megadni neki. Azonban az olasz nyaralás nemcsak egy kulturális felfedezést, a család gyökereinek feltárását, hanem a generációk közti megbékélés lehetőségét is magában hordozza.
2022. szeptember 15. 11:45
Danielle Steel:
Erkölcsi iránytű
fotó nagyításaDanielle Steel új regényének a helyszíne egy patinás tanintézmény, a százhúsz éves múltra visszatekintő bentlakásos magániskola, a Saint Ambrose. Az iskolába egészen mostanáig kizárólag fiúk járhattak, de az vezetőség hosszas tanakodás és több éves előkészület után megnyitotta az ajtajait a lányok előtt is, akiket komoly tanulmányi és erkölcsi szűrőn átengedve vesznek fel. Hiába azonban minden óvintézkedés; egy halloweeni buliban elszabadul a pokol, a diákok rengeteget isznak, és valaki a részeg forgatagban megerőszakolja Vivianne Walkert. Az iskola azon nyomban a tettek mezejére lép, a rendőrség mellett a média és a szülők is bevonódnak az ügybe. Hamar körvonalazódik a gyanúsítottak köre: összesen hat tizenhét éves fiúról van szó. Azt azonban nem lehet tudni, hogy ki a tettes és kik a tanúk, mert a fiók konokul hallgatnak arról, ami történt. Nem tudni, hogy valóban annyit ittak, hogy nem emlékeznek semmire, vagy egymást védik a felelősségre vonástól. Az igazságszolgáltatás elől azonban nem lehet megmenekülni, a profi nyomozók egy gyanúsítottra szűkítik a kört, egy Rick Russo nevű fiúra... Vajon tényleg Rick a tettes? Hogyan igazságos bűnhődni egy ilyen bűncselekmény után? Danielle Steel most is fontos erkölcsi mondanivalót szőtt az olvasmányosan megírt történetbe.
2022. szeptember 15. 11:42
Borsa Brown:
Párban Nápolyban
fotó nagyításaBorsa Brown, álnéven író magyar szerző regénye a romantikus-erotikus lektűr és a bűnügyi történet határmezsgyéjén mozog. Az író számos történetében foglalkozott már az olasz maffiával, ebben a regényében is a nápolyi maffia, a Camorra áll középpontban. Isabella Taylor az FBI ügynöke, a lány nemrégen kezdte pályáját, nagy reményeket fűzve ahhoz, hogy veszélyes bűnözőket fog kézre keríti. Amikor Miamiban valaki meggyilkolja, szeretett unokatestvérét, Mia Taylort a lány teljesen összeomlik. Részese akar lenni a nyomozásnak, amelynek szálai Olaszországba vezetnek el. Itt ismerkedik meg Matteo Mazzolával, aki arra tette fel az életét, hogy leszámol a Camorra tagjaival. A férfi nemcsak sikeres nyomozó, de emellett igazi macsó, aki megdobogtatja Isabella szívét. Matteo nem „széplelkűsködik”, ha a maffia leleplezéséről van szó, sokszor olyan módszerekkel dolgozik, amelyek sikeresek ugyan, de még a rendőrség számára sem elfogadhatók. Isabellának együtt kell működnie Matteóval, de ezt nagyon megnehezíti, hogy egymás iránti heves érzelmeiket nem sokáig tudják kordában tartani. Amikor végleg átadják magukat az érzéseiknek egy pillanatra elfelejtik, hogy a maffia tagjai vadásznak rájuk és már az életük is veszélyben forog... Az erotikus elemekkel is bőven élő történet.
2022. szeptember 15. 11:40
Liz Kessler:
Emily Windsnap és a kastély a ködben
fotó nagyításaAz Emily Windsnap, a sellőlány , valamint az Emily Windsnap és a mélység szörnyetege után a harmadik kötetben tér vissza az első látásra átlagos kamasznak tűnő Emily, aki azonban sokáig nem tudta, hogy félig sellő. Ugyanis édesapja is sellő, csak a szülei útjai korábban kettéváltak, de szerencsére ismét összejöttek, és immár együtt élnek mindannyian egy Fortuna nevű hajón, egy gyönyörű, titkos sziget partjainál, ahol emberek és habemberek békében élnek egymás mellett. Emily immár új iskolába jár, mely természetesen a víz alatt, a Smaragd-barlangban található, és új barátnőre is szert tett, Shona személyében, osztálytársai pedig „féltengeri” létére befogadták őt. Emily izgatott, hiszen első alkalommal mennek vízalatti tanulmányi kirándulásra, ráadásul Neptunusz király is meglátogatja Középpont-szigetet. Aztán a homokban talál egy mágikus gyűrűt, a legragyogóbb gyémánttal, amit valaha is látott. De mi van, ha a magával vitt ékszer a kraken kincsei közül való, és így Neptunusz a jogos tulajdonosa? Emily, mielőtt odaadná, titokban felpróbálja az ékszert, az azonban nem akar lejönni az ujjáról. Neptunusz haragjában vihart kavar, Emilyék hajója pedig kisodródik a nyílt tengerre. De vajon mi történik, mikor végre lenyugszanak a hullámok? Milyen kalandok várnak még Emilyre és Shonára?..
2022. szeptember 15. 11:38
Charlotte Link:
A másik gyermek
fotó nagyításaA német bestsellerszerző, Charlotte Link újabb krimije jelenik meg magyarul. A történet alapvetően egy tengerparti angol kisvárosban játszódik. Az idős Fiona Barnes-t holtan találják, nem sokkal egy eljegyzési vacsorát követően, a staintondale-i rétek egyik birkalegelőjét szegélyező hasadékban. Úgy tűnik, valaki brutálisan összeverte az idős asszonyt, és aztán magára hagyta. A scarborough-i rendőrségtől érkezik Valeria Almond az ügy felderítésére. A detektívfelügyelőnek azonnal feltűnik egy másik, hónapokkal korábbi gyilkossággal való hasonlóág, igaz, jelentős különbségek is vannak az esetek között. Mindkettejüket agyonverték, rendkívüli brutalitással és nagy erővel, az elkövetés módja azonban nem teljesen azonos. A tetthely is nagyon más, nem beszélve a két áldozat koráról. Fiona ugyanis közel nyolcvan éves, Amy Mills azonban egy diáklány volt. Vajon mindezek ellenére sorozatgyilkosról lehet szó? Vagy két különálló esetről, melyek csak puszta véletlenségből hasonlítanak egymásra? Mit sikerült kinyomozni a két áldozat múltjáról? Lehet, hogy valami titok lappang a háttérben?... Az időben egészen a negyvenes évekig visszapillantó regény végig izgalomban tartja olvasóját.
2022. szeptember 15. 11:36
Martina Cole:
Árulás
fotó nagyításaA „krimi brit királynőjének” legújabb regénye izgalmas módon mutatja be a bűn és a családi viszonyok, a feltétlen szeretet és a hűség szoros kapcsolatát. Egy bűnöző család történetét követhetjük nyomon majd két generáción keresztül. A történetnek nincs egy kitüntetett főszereplője, a családtagokat, az öt testvért, az anyát a gyermekeket egyaránt részletesen bemutatja a szerzőnő, a karakterek ábrázolása, felépítése lélektanilag árnyalt, valóban hiteles figurákról olvashatunk. A történet az anyával, Reeva-val veszi kezdetét. A fiatal tinédzser már tizennégy évesen életet ad első gyermekének, akit még négy követ különböző apáktól. Annak ellenére, hogy Reeva nem veti meg a drogokat, az alkoholt és a férfiakat, gyermekeit példamutató módon neveli, háztartását is rendben tartja, nem engedi ki kezéből a dolgok irányítását. Azonban komoly anyagi gondokkal küszködik, ezt gyermekei is látják és érzik, éppen ezért a legidősebb, Aiden eldönti, mindent megtesz, hogy anyagi biztonságot nyújtson családjának. Már tizenévesen a családfő szerepét tölti be, s bár az iskolában kivételes eredményeket ér el, a továbbtanulás helyett a maffia jóval csábítóbb lesz. A helyi szervezet ura, Eric Palmer is felfigyel a fiúra, akit maga mellé vesz, és megtanítja neki a szervezett bűnözés csínját-bínját. A testvéreknek viszont egyre fojtogatóbbá válik az egyre kegyetlenebb és kiszámíthatatlanabb Aiden zsarnoki uralma, akivel csak a húguk, Agnes mer dacolni. Az ír katolikus hitét mélyen megélő lány is komoly dilemmákkal néz szembe, szerelembe esik Aiden egyik „üzlettársával”, ami nem várt konfliktusokat fog szülni… A sötét színekkel operáló bűnügyi családregény
2022. szeptember 15. 11:35
Bendl Vera :
Matyi tigrissel álmodik
fotó nagyításaBendl Vera gyerekeknek szóló meséskönyve egy igazi mély barátság történetébe vezeti be kicsi olvasóit. Matyi, az óvodás kisfiú mindig is félt a tigrisektől, gyakran álmodott a szerinte félelmetes nagymacskákkal, azonban egy este egy kis puha tigriskölyök került a fiú szobájába. Az ijedtséget a csodálkozás és a kedves állat szelídsége gyorsan elhessegette, és kezdetét vette embergyerek és tigriskölyök barátsága. Első kalandjuk alatt a kölyök sikeresen hazatalál, Andor, egy csaholó nagy kutya segít a barátoknak, aki ezután szintén Matyinál marad. Miután a kis tigris ismét anyukája oltalmazó mancsai közé került, Matyi majd minden nap meglátogatta az állatkertben, ahol nem csak a számtalan egzotikus állat kínált megannyi, kimeríthetetlen lehetőséget a kalandra, ott volt egymásnak a két barát, akik az állatkertet saját kis játszóterüknek kezelték ettől fogva. Együtt bújócskáztak, és amikor tigris lába eltört Matyi még a Jóistennel is perpatvarba került, hogy minél hamarabb meggyógyuljon a barátja. A kedves kis történeteket Szimonidész Hajnalka rajzai keltik életre, s hogy mi történt még Matyival és a kis tigrissel, mindenki megtudhatja, ha kézbe veszi Bendl Vera meséit…
2022. szeptember 15. 11:33
Heidi Fiedler:
Kis kedvencek 50 furcsa titka
fotó nagyításaA gyerekek azokról a különösnek, viccesnek. meglepőnek tűnő dolgokról olvashatnak, amelyeket házi kedvenceink művelnek - ebből a képes ismeretterjesztő kötetből kiderül, hogy miért. Sok egyéb mellett fény derül arra, hogy miért dorombolnak a cicák, esznek kakit a kutyák, alszanak állva a lovak, dermednek meg ijedtükben a nyuszik vagy töltik fel a pofazacskójukat az aranyhörcsögok. Vagy hogy mi okból rezegtetik a bajszukat a patkányok, eszik meg saját bőrüket a varangyok, fújnak nyálbuborékot a sünik, dobolnak a lábukkal a futóegerek vagy ugrálnak egy helyben a tengerimalacok. Ezekhez hasonló "furcsaságból" összesen ötven került be a kötetbe; az okokat pár mondatban elmagyarázza a szerző, egyéb állattani érdekességek kíséretében, tréfás színes rajzokkal illusztrálva.
2022. szeptember 15. 11:32
Bryan Ford:
A kovászműves
fotó nagyításasupa kovásszal készítendő péksütemény receptjét kínálja kipróbálásra Bryan Ford, aki kedvenceit válogatta össze ebbe a kötetbe. Ford maga pékmester, így a tudás és tapasztalat együtt köszön vissza a gyönyörű színes fényképekkel illusztrált lapokról. Az első szakaszban bemutatja a konyhai munkálatokhoz szükséges eszközöket, hozzávalókat és technikákat, köztük az anyakovász és aktív kovász elkészítését és gondozását is. A folytatásban először a rusztikus kenyerek (parasztkenyér, galíciai kenyér, kókuszos rozscipó, gőzben sült kenyér, ciabatta, ropogós pizzatészta stb.) készítésével ismerkedhetünk meg, majd az ún. dúsított kovászos kenyerekével, mint például a barhesz, a kubai muffin, a kávés kenyér, a mézes-zabos formakenyér, a fahéjas-mazsolás bagel vagy a teljes kiőrlésű briószsemle. Érdemes tudni, hogy a kötet minden receptjéhez élő kovász kell, amelynek előállítása 3-5 nap; ám a vállalkozó szelleműek igazi minőségi péksüteményekkel örvendeztethetik meg környezetüket.
2022. szeptember 15. 11:30
Ingrid Fröhwein - Eva Maria Lipp:
Házi kenyerek, péksütemények
fotó nagyításaKülönféle kenyerek, péksütemények házi készítéséhez szolgál praktikus tanácsokkal a szerzőpáros, akik először az alapfogalmakat tisztázzák: kiderül, mi is pontosan a kenyér, a gabona és a liszt, milyen alapanyagok és eszközök kellenek a sütéshez. Ezt követik a kenyér- és péksütemény-alapreceptek (kétféle parasztkenyér, rozskenyér, diós, lenmagos és tönkölybúza-kenyér, kornspitz, rozsos és napraforgós zsemle stb.). Ezután mindenféle "kreatív kenyérötlet", töltött bagettek, pikáns fűszerezésű (csalános, fokhagymás, alpesi zöldfűszeres, póréhagymás stb.) péksütemény és édes péksüti közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt. A szöveget színes fényképek kísérik.
2022. szeptember 15. 11:28
Aino Havukainen:
Tatu és Patu sínen van
fotó nagyításaAino Havukainen és Sami Toivonen Tatu és Patu sorozata azon gyerekkönyvek sorába tartozik, amelyek nemcsak a kicsiknek, de a nagyoknak is rejteget rengeteg poént. Nincs ez másképp a legújabb kötetben sem, amikor is a vicces és kretén testvérpár "sínen van" - vagyis első alkalommal utaznak vonattal. Tatuéket a nagybátyjuk, Süsü hívja meg magához: éppen elkészült a házfelújítással és szívesen vendégül látná az unokaöccseit. A levéllel két vonatjegyet is mellékel, amit majdnem akkor örömmel, mint rémülettel fogadnak - hiszen sosem utaztak még így! Mivel a jegy aznap délutánra szól, hamarjában pakolni kezdenek (ami ismerve őket, egyáltalán nem problémamentes dolog), majd kivágtatnak az állomásra, és nagy izgalmak közepette felpattannak a vonatra - és a java még csak ezután következik! A dilis viccek egész garmadáját ránk árasztó képeskönyv
2022. szeptember 15. 11:27
Patricia Mennen:
Nap, Hold, csillagok - Scolar mini 54. - Mit? Miért? Hogyan?
fotó nagyításaMi az, amit láthatunk az éjszakai égbolton? Miért váltja egymást nappal és éjjel? Miért fontos a földi élethez a Nap, és micsoda pontosan a Hold? Melyek a Naprendszer bolygói? Hogyan lehet eljutni a világűrbe és pontosan mi célt szolgálnak az űrállomások? Ezekre a kérdésekre tartogat egyszerű, könnyen érthető válaszokat ez a képeskönyv, az ovis gyerekek számára bevezetést kínálva az alapfokú csillagászat legelső fokára. A spirálfűzésű lapok színes ábráit kinyitható ablakocskák teszik még izgalmasabbá a kicsiknek
2022. szeptember 15. 11:26
Bálint Ágnes :
Frakk, a macskák réme
fotó nagyításaBálint Ágnes mulatságos meséje egy kutya-macska "barátság" viharos krónikája, amely immár tizedik kiadásában jelenik meg. A történet kezdetén idilli békességben éldegél két macska, Lukrécia és Szeréna egy kis házban. Kövérek, lusták és szemtelenek - s ami már súlyos jellemhiba: határozottan megvetik az egérfogás nemes művészetét. Ennek ellenére sem lenne semmi baj, ha a borostyánszemű Lukréciának nem támadna egy nap az a merész elképzelése, hogy végleg elfoglalja a ház urának - aki feleségével ellentétben nem túlságosan barátja a két macskának - kedvenc karosszékét. A szemtelen elhatározást viharos gyorsasággal követi a tett. Károly bácsi ettől a naptól kezdve másra sem vágyik, mint egy kutyára, de lehetőleg olyanra, amelyik macskát reggelizik, macskát ebédel és azt is vacsorázik. S egy végzetes napon be is robban az idilli békébe Frakk, a vizsla - minden macska réme -, hogy megkezdje áldásos működését: a két elfajzott állat "nevelését". A kitűnően sikerült, mulatságos rajzokkal díszített mese - amelyből televíziós rajzfilmsorozat készült - várhatóan sok vidám órával ajándékozza meg - a kisiskolásokat.
2022. szeptember 15. 11:24
Monica Sweeney:
Engedd el végre!
fotó nagyításaHogyan hagyjuk magunk mögött terheinket és éljünk boldog életét? Ebben kíván segíteni az olvasóknak Monica Sweeney, aki egy naplót állított össze annak érdekében, hogy az érdeklődők elérhessék a „magasról teszek rá” katarzisát. Jól megfogalmazott kérdések, hírességektől vett idézetek, inspiráló gyakorlatok segítenek mindebben, és az olvasók nemcsak kiírhatják magukból a frusztrációt és a negatív gondolatokat, de még kreatívan rajzolhatnak, színezhetnek is bizonyos oldalakon.
2022. szeptember 15. 11:23
Fazekas Mihály:
Lúdas Matyi (Talentum diákkönyvtár)
fotó nagyításaFazekas Mihály neve elsősorban irodalomtörténeti jelentőségű munkája, a Lúdas Matyi révén vált ismertté. Ugyanakkor igen jelentős természettudományos ismeretterjesztő, valamint felvilágosító, népnevelő munkája is, így többek közt a Debreceni Magyar Kalendáriom, melyet 1819-1828 közt egy évtizeden át ő szerkesztett. Ebben kora legszakszerűbb csillagászati ismereteit közvetítette. Sokat mondó pl. az 1819-es kalendáriumhoz írott verses előszavának címe: A debreceni első kalendáriomba, melyből az időjövendölés kimaradt. A diákok számára készült kiadvány a Lúdas Matyi szövege mellett gazdag válogatást közöl a debreceni kalendárium Fazekas szerkesztette részeiből.
2022. szeptember 15. 11:21
Doblado, Ana:
Történetek pónikkal (Olvass velünk!)
fotó nagyításaAz Olvass velünk! sorozat kifejezetten azzal a céllal készült, hogy a gyerekeket kedvükre való, kedves és lebilincselő történetekkel csábítsa olvasásra. A jelen kötetben - elsősorban a kislányokra gondolva - csupa pónis történet olvasható Ana Doblado rövid, tömör átdolgozásában. A lovasklubban című sztori főhőse Kinga, aki a szünidőt egy olyan lovastáborban tölti, ahol a kicsik nemcsak megülni, de gondozni is megtanulják a hátasokat. Szintén ő a központi alakja a második mesének (Az első verseny), de itt már Kinga haladó lovas, aki az első komoly megmérettetésére készül pónijával, Villámmal együtt. Noha - nem árulunk el nagy titkot - Kingáék végül megnyerik a versenyt, a győzelemnek, mint mindig, ezúttal is ára van... A Pilar Campos rajzaival kísért kis kötet.
2022. szeptember 15. 11:20
Ha dalolni támad kedved - Daloskönyv
fotó nagyításaA kötet közel négyszáz magyar dalt tartalmaz a legkedveltebbek és legismertebbek közül, kottával és közismert szövegváltozataival. A dalok között található tréfás, szerelmes, de az ilyenfajta összeállításba nem illő (pl. Himnusz) egyaránt. A gyűjtemény egy "dalkedvelő mérnök korán elvesztett édesanyjától" hallott dalait tartalmazza, ezért a népdalok mellett közismert műdalok is szerepelnek lapjain (pl. Eltörött a hegedűm; Paprika, só; Piros rózsák beszélgetnek). A zsebben vagy kis táskában elférő kötetet a szerkesztők elsősorban kirándulóknak, természetjáróknak ajánlják, de az "otthonülő" dalkedvelők semmivel se kevésbé élvezhetik. A dalokat helyenként népművészeti ábrázolások kísérik, a könyvet pedig betűrendes mutató egészíti ki.
2022. szeptember 15. 11:19
Kövér István:
Vasi ötvenhatosok
fotó nagyításaAz 1956-os forradalom Vas megyei származású résztvevőinek életét és 56-os részvételét mutatja be jelen kiadvány, a szombathelyi ügyvéd, a Recski Szövetség elnöke, Kövér István tollából. A szerző elsősorban a Magyar Nemzeti Levéltár Vas megyei Levéltárában őrzött, megyei vonatkozású peranyagok, valamint az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában található vizsgálati eljárási dokumentumok alapján ismerteti, fényképek és forrásrészletek kíséretében azon Vas megyében született személyek rövid életrajzát, akik a forradalom valamely megyei, budapesti vagy más megyében történt eseményében részt vettek. Elsőként röviden összefoglalja a forradalom budapesti színhelyeit és a legfontosabb fővárosi eseményeket, majd a Vas megyéhez kötődő budapesti áldozatok életrajzi adatai következnek, a Múzeum körúton 1956. október 24-én elhunyt, akkor tizenöt esztendős Németh Máriától a Kossuth téri vérengzés áldozatai közé tartozó Rottenberger Jánosnén és a Széna téri bányászbrigád Vas megyei tagjain keresztül a Bosnyák téri harcokban részt vett Back Lászlóig, aki egyben a szerző unokabátyja. A következő fejezetből megismerhetjük a vasi áldozatokat vidéken, a dunapentelei laktanya ostromakor elhunyt Sziffer Dezsőtől a salgótarjáni sortűzben elhunyt Németh Ferenc bányászig, majd a vasi illetékességű katonahalottakat és elhunyt ÁVH-sokat is. Ezt követi a Vas megyei forradalmi helyszínek és fontosabb történések vázlatos ismertetése, valamint a különböző szervezetek és tagjaik bemutatása, a megyei nemzeti bizottságoktól és munkástanácsoktól az Írószövetség helyi tagjain és a vasi sportolókon át a különböző vállalatok érintett alkalmazottjaiig. A szerző bemutatja a Vas megyéből disszidáltakat és elhurcoltakat is, valamint a megyei 56-os emlékhelyeket. Az utolsó fejezet a megyei forradalmáról cselekedeteit összegzi, településenként ábécérendben, Acsádtól Zsenyéig bezárólag. A kötetet bibliográfia, összegző táblázatok, valamint forrásgyűjtemény zárja.
2022. szeptember 15. 11:18
Pusztay János:
Szomatu - Szamojéd eposz
fotó nagyításaAz eposz mindig is az irodalmi kánon csúcsán foglalt helyet, amióta Homérosz elkezdett Akhilleusz haragjáról dalolni, a múzsa csókját bíró alkotók költői pályájuk betetőzéseként tekintettek a harcokat és kalandokat elbeszélő költeményekre. Bár az eposz a klasszikus antikvitásban egy-egy konkrét szerző nevéhez kapcsolódik, a 19. század során, amikor a különböző birodalmakban élő népek kezdik felfedezni elnyomott múltjukat, s a romantika népi igézetében új kulturális identitásra lelnek, a Kalevala megindítja az északi népek eposzainak sorát. A jelen kötet a finnugor nyelveket beszélő népek avatott kutatójának játékos, kreatív, de nem kevésbé tudományos kísérlete arra, hogy megalkossa a szamojéd nép eposzát. Pusztay János, aki számtalan szakcikk és monográfia, valamint fordítás szerzője, a Szomatuban összegyűjtötte a prózában fennmaradt szamojéd mondákat és mitikus történeteket, hogy azokat egy kerek elbeszélésbe rendezze újra. A könyv, amely a Nap Kiadó gondozásában az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg, először egy tanulmánynak is beillő bevezetővel hozza az északi népek irodalmát és epikus költészetét közelebb a ma magyar olvasójához. Majd következik maga az eposz: egy rímtelen nyolc szótagos sorokba tördelt költői szöveg. Idézzük a teremtést a költemény elejéről: „Kezdetben még nem volt föld, / csak víz terült el mindenütt. / Kezdetben csak sötétség volt, és Num volt csak, és Nga volt csak, / meg néhány madár, hattyú, ludak, / búvárvöcsök, Num madara, / meg létezett két emberpár.” A kozmogóniai és teogóniai bevezető után színre lép a hős, aki megvédi a szamojéd népet. Szomatu évtizedekig derekasan helyt áll, megküzd az újabb és újabb fenyegetésekkel, démonokkal és a Hétfogú Ördöggel is, ám végül belefárad a küzdelembe, az új ellenség, Kerisztosz, az „oroszok atyja” túl erős. „Szomatu a küzdelembe, / a reménytelen csatába / belefárad, pihenni vágy, / elmegy távoli vidékre, / tenger mögé, nyugalomba, / merül mélységes álomba. / Várja, hogy eljön az idő, / amikor majd visszatérhet, / ebben bíznak az emberek, / reméli Szomatu népe.
2022. szeptember 15. 11:16
Bátky Zsigmond :
Rábaközi hímzések
fotó nagyításaMintakönyvként is kiválóan használható Bátky Zsigmond rábaközi hímzésekről összeállított vékony füzete. A 19–20. századi magyar néprajztudomány neves alakja szerteágazó kutatótevékenységet folytatott más diszciplínák területein is (pl. település- és gazdaságföldrajz, nyelvészet), de érdeklődése főleg a hazai és egyetemes néprajz irányában bontakozott ki. Mint a Néprajzi Múzeum főigazgatója (korábban könyvtárosa), jelen munkájának – mely egy leendő kiadványsorozat első része – céljaként jelöli meg, hogy intézményének „gazdag anyagából, esetleg más gyűjteményekből is, kivigyen egy részt a nagy nyilvánosság elé, elsősorban a gyakorlati élet (háziipar, tanítás stb.) számára”. Az eredetileg 1934-ben, a Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának gondozásában megjelent kötetben rövid, magyarázatul szolgáló bevezető után tizenhét tábla következik a szokásos fehér alapon vörös népi hímzésmintákkal.

keresés

rendezvénynaptár

HKSzCsPSzV
12
456789
101112131516
17181920212223
24252627282930
31
Aktuális rendezvény:
Váratlan élet
2022. október 14. 17:00

helyszín: csepregi Művelődési Ház Színháztermében

aktuális szavazás

Ismeri-e online katalógusunkat?(http://konyvtar.csepregikultura.hu/)
Igen, de sohasem használtam.
Igen, rendszeresen keresek az oldalon.
Nem, nem használtam.

könyvajánló

Hidasi Judit
Hidasi Judit: Apró bolt a sétányon
Apró bolt a sétányon

folyóirat ajánló

bbc history 2022/10
bbc history 2022/10

könyvtári kölcsönzés

Online könyvtár

fotógaléria ajánló

Szüret 2022
2022.09.16. 18:00
fotógaléria megtekintése

partnerek

Márk Rosarium - Acsád
MÁRK ROSARIUM – A „RÓZSAEMBER” HAGYATÉKA

MÁRK GERGELY, a legnagyobb magyar rózsanemesítő több mint 700 fajtáját bemutató, látogatható gyűjteményes kert került kialakításra Acsádon.

facebook